Absent present


Angelika Levi - Absent present

Títol original: Absent present
Títol en castellà/català: Absent present
Directora: Angelika Levi
País: Alemanya
Producció: Burkhard Althoff, 2010
Fotografia: Antje Schäfter
So: Erik Mischijew
Muntatge: Angelika Levi
Música: Marta Montserrat, Francisco Tornero, Samba Sock, Richard Howell, Benji P.
Durada: 85 minuts
Versió: original alemanya, espanyola, francesa, wòlof i anglesa subtitulada en català
Format: Digibeta
Distribució: Celestefilm celestefilm@online.de
Edició de la Mostra: 18ª Edició – 2010
Secció: Aprenentatges desplaçats. Els escenaris de la ficció col·lectiva
Sinopsi: «Barcelona o Barsaak» és una màxima ben coneguda entre els senegalesos que viatgen en cayucos, en al·lusió a un lloc on es dirigeixen els morts i d’on ningú no torna.
La història de Benjis, un emigrant d’origen namibià, és el punt d’inici d’un viatge que ens mena d’Alemanya a Namíbia, passant per Espanya i les Canàries fins al Senegal, que explica la situació de les persones que han de renunciar a les seves identitats nacionals per esdevenir uns apàtrides sense cap dret. Retorns anhelats i retorns forçats en uns temps en què la ràpida locomoció deixa empremtes tan efímeres com els deixants dels avions.
Aplicant un llenguatge que no delimita, jutja o avalua, Angelika Levi presenta un elaborat assaig documental que ens situa en diferents geografies i espais (països, costes, boscos, fronteres i aeroports), amb unes cruïlles i connexions entre la migració i el turisme —dues de les formes més freqüents de mobilitat— que donen lloc a una reflexió sobre les estratègies biopolítiques actuals, sustentades en renovats processos d’explotació i regulació, per poder transitar per la fortalesa «Europa».