Aquest conte no s’ha acabat


Irene Colell, Núria Costa, Itsasne Gaubeka, Leonor Sanchis, Isabel M. Stolcke - Aquest conte no s’ha acabat

Títol original: Aquest conte no s’ha acabat
Títol en castellà/català: Aquest conte no s’ha acabat
Directora: Irene Colell, Núria Costa, Itsasne Gaubeka, Leonor Sanchis, Isabel M. Stolcke
País: Espanya
Producció: Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison, Sonia Trigo, 2010
Guió: Irene Colell
Fotografia: Beatriz Janer
So: Susanna Carreras
Muntatge: Karla Solé
Durada: 24 minuts
Versió: original catalana
Format de projecció: DVcam
Distribució: Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison administració@bonnemaison-ccd.org
Edició de la Mostra: 19ª Edició – 2011
Secció: Panorama
Sinopsi: Reflexió sobre la funció dels contes en la construcció i transmissió dels rols i models identitaris. Els relats infantils són uns instruments especialment eficaços en la transmissió dels valors i models que conformen la nostra identitat com a dones i homes. A través de les històries i els personatges es reglamenten les formes d’actuar i de sentir que més s’ajusten als models imposats. El món que ens ofereixen s’organitza a partir d’un joc d’oposicions que reprodueix el binarisme amb què s’explica la diferència sexual.
Per a les realitzadores, la referència als contes infantils és l’excusa per qüestionar l’ordre imperant, per interrogar els models de masculinitat i feminitat que actualment es promouen com a models de “normalitat”.
El documental obre diversos interrogants: són obsoletes les narracions que han passat per tradició de generació en generació? Cal revisar-les o crear noves opcions? De quina manera els contes, com tants altres mecanismes de socialització, col·laboren en la construcció d’un model d’amor romàntic? Quines en són les conseqüències? Esperem encara un príncep blau? Quins rols tenen els prínceps i les princeses en totes aquestes històries?
Aquestes i altres qüestions són comentades per diferents veus que deixen clar que aquest conte no s’ha acabat.
Aquest documental és el projecte final del Taller de Documental Creatiu, a cura de Belkis Vega, realitzat durant el 2010 al Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison.