Black kites


Black Kites, Jo Andres

Títol original: Black kites
Títol en castellà/català: Eines negres
Directora: Jo Andres, basat en els diaris i dibuixos d’Alma Hajric, realitzats el 1992
País: EUA
Producció: Joana Vicente i Jason Kliot, Open City Films, 1996
Música: Hahn Rowe
Muntatge: Jo Andres i Malcolm Jamieson
Interpretació: Mimi Goese, Lucian Buscemi,  Steve Buscemi, Talia Kagan, Maryette Charlton, Lillian Kiesler… i Mira Furlan, que interpreta la veu d’Alma i canta la cançó tradicional bosniana.
Durada: 26 minuts
Versió: original anglesa
Format: 35 mm.
Distribució: Jane Balfoui Films Ldt., Londres
Edició de la Mostra: 5ª Edició – 1997
Secció: Panorama
Sinopsi: Black Kites està basada en els diaris i dibuixos realitzats el 1992 per Alma Hajric, artista visual de Sarajevo que, amb la seva família i alguns col·legues del seu col·lectiu artístic es va veure obligada a viure en un refugi subterrani per sobreviure al setge de la seva ciutat. Black Kites observa el paisatge interior d’aquesta dona –les seves esperances, pors i somnis– entrellaçat amb els actes i l’existència diària. No lineal, onírica i espectral, Black Kites revela la simplicitat, la bellesa ocasional i alhora la brutal veritat de la seva existència. Les imatges de Jo Andres, tan evanescents i penetrants com el fum, són un homenatge a l’artista per a la qual cada dia i cada nit d’aquella època va ser un experiment de supervivència.
Comentari: Black Kites és tan impressionant i enigmàtica com els seus altres treballs i és el resultat de la seva amistat amb Alma Hajric, artista visual de Sarajevo, a qui va conèixer mentre realitzaven un viatge per Espanya amb els respectius grups de teatre. Al principi del setge de Sarajevo, el 1992, Hajric va enviar els seus diaris, dibuixos i collages a Jo Andres. Amb aquest material, Andres va iniciar la creació de Black Kites.