Dorian Gray im spiegel der boulevardpresse


Títol original: Dorian Gray im spiegel der boulevardpresse
Títol en castellà/català: La imatge de Dorian Gray a la premsa groga
Directora: Ulrike Ottinger
País: Alemanya
Producció: 1984
Guió: Ulrike Ottinger
Fotografia: Ulrike Ottinger
So: Margit Eschenbach
Muntatge: Eva Schlensag, Bettina Böhler
Música: Peer Raben, Patricia Jünger
Interpretació: Veruschka von Lehndorff, Delphine Seyrig, Tabea Blumenschein
Durada: 150 minuts
Versió: original alemanya subtitulada en català
Format de projecció: 35 mm
Distribució: Ulrike Ottinger office@ulrikeottinger.com
Edició de la Mostra: 19ª Edició – 2011
Secció: Clàssiques
Sinopsi: El doctor Mabuse, el nou prometeu immortalitzat en el film de Fritz Lang crea un nou humà, Dorian Gray, el jove que no vol perdre la bellesa i la joventut, segons relata Oscar Wilde. En aquest joc de dualitats i correspondències, Ottinger proposa noves dualitats i escissions a través d’un joc de miralls en què s’intercanvien les identitats sexuals dels personatges i es transgredeixen les pautes de la representació.
Rebutjant els codis socials i cinematogràfics establerts, Ottinger transforma a la manera de Mabuse qualsevol forma d’identitat. Subverteix els patrons hegemònics i qualsevol forma de categorització en utilitzar dones per encarnar personatges masculins, com és el cas de Delphine Seyring, model destacada en els anys 60 i actriu emblemàtica del cinema feminista que es converteix en el jove Dorian Gray, o fa que un mateix actor o actriu interpreti més d’un personatge, de manera que no en fixa definitivament, moltes vegades, la identitat sexual.
Ottinger crea unes imatges complexes i subtils, capaces de provocar emocions contradictòries i despertar a la vegada l’estranyament i el reconeixement d’espectadors i espectadores. Mai no podem restar indiferents davant les seves propostes, sempre sorprenen les seves imatges, que es mouen i fan girar la roda de les significacions apreses.