Handsome Harry


Bette Gordon - Harry el guapo

Títol original: Handsome Harry
Títol en castellà/català: Harry el guapo
Directora: Bette Gordon
País: EUA
Producció: Fred Berner, Eric Goldman, 2009
Guió: Nicholas T.Proferes
Fotografia: Nigel Bluck
So: Skip Lievsay
Muntatge: Keiko Deguchi
Música: Anton Sanko
Interpretació: Jamey Sheridan, Steve Buscemi, Mariann Mayberry, Aidan Quinn, John Savage, Campbell Scott, Titus Welliver
Durada: 95 minuts
Versió: original anglesa subtitulada en català
Format: Digibeta NTSC
Distribució: World View Entertaintment romebg@aol.com
Edició de la Mostra: 18ª Edició – 2010
Secció: Imatges del desig: el cinema de Bette Gordon
Sinopsi: És el cinquanta-dosè aniversari de Harry (James Sheridan), un tipus solitari, electricista de professió i impecable en la presència i en el tracte amb el veïnatge de la població on resideix. És un dia especial perquè finalment rep la visita del seu fill, amb qui no té pràcticament relació des que es va divorciar de la seva mare. Una trucada inesperada li esguerrarà els plans. Tommy (Steve Buscemi), un vell conegut de Marina, en el llit de mort i corsecat pels remordiments, implora a Harry que vagi a disculpar- se a David (Campbell Scott), un amic que va ser víctima d’un acte brutal, homòfob, comès per ambdós amb l’ajut de tres nois més trenta anys enrere.
A partir d’aquest gir la narració pren forma de road-movie, que assumim com el viatge d’expiació de Harry, que es veu obligat a trencar el pacte de silenci. Seguint la lògica dels ordres narratius (i espirituals), la penitència d’aquest antiheroi contemporani, en el desplegament de la seva masculinitat, en la seva impertorbabilitat, en el seu domini del món, és una acció honrada que el conduirà a la redempció. I llavors Tommy no anirà a l’infern, s’oblidarà que l’heroi ha estat botxí i quedarà impune la violència exercida per un grup d’homes en defensa del seu “honor” i la seva virilitat, contra la “lascívia” d’un amic homosexual.
Però Handsome Harry supera aquests llocs comuns i es proposa representar de forma complexa el desig, la traïció, l’amor, tot posant en crisi l’incontestable règim heterosexual masculí. Tal i com expressa la directora, Bette Gordon: «A Variety vaig explorar nocions de desig i de sexualitat femenina. Handsome Harry m’ha permès explorar la sexualitat masculina a través de la mirada d’una dona».