Jane B. par Agnès V


Agnès Varda - Jane B. per Agnès V.

Títol original: Jane B. par Agnès V
Títol en castellà/català: Jane B. per Agnès V
Directora: Agnès Varda
País: França
Producció: Oury Milshtein, 1985
Guió: Agnès Varda
Fotografia: Nurit Aviv, Pierre-Laurent Chénieux
So: Jonathan Liebling, Jean-Paul Mugel, Olivier Schwob
Muntatge: Marie-Josée Audiard, Agnès Varda
Música: Harry Manfredini
Durada: 105 minuts
Versió: original francesa
Format: 35 mm
Distribució: Cine Tamaris cine-tamaris@wanadoo.fr
Edició de la Mostra: 17ª Edició – 2009
Secció: Homenatge a Angès Varda
Sinopsi: Retrat de Jane Birkin, construït a partir d’una multiplicitat d’imatges de naturalesa i procedència diversa, des de fragments d’entrevistes enregistrades, petites ficcions en què l’actriu i cantant interpreta papers diversos vinculats a partir del seu nom, Jane, (Jean d’Arc, Calamity Jane, Tarzan i Jane), fins a la reproducció de quadres, moltes vegades sobreposats en una combinatòria de temes i motius en què J. Birkin substitueix la model original.
Jane Birkin per Agnès Varda és un retrat format per nombroses imatges que constantment es transformen i es multipliquen com les figures d’un calidoscopi. Varda indica clarament la seva intenció en afirmar que no busca una explicació psicològica del personatge, ni obtenir una informació inèdita de la seva vida més íntima, sinó inventar Jane a partir d’un joc d’associacions d’idees, imatges i paraules.
Les referències pictòriques, literàries, musicals i biogràfiques actuen com a principi dinàmic i motor creador de l’obra. Res no és estable, ni les formes amb què va construint el retrat, ni el significat que reben a través del seu encadenament. Les imatges flueixen constantment d’una forma a una altra i d’un significat a un altre en un joc incessant presidit per la imaginació de la realitzadora.