La pointe courte


Agnès Varda - la pointe courte

Títol original: La pointe courte
Títol en castellà/català: La pointe courte
Directora: Agnès Varda
País: França
Producció: Cine Tamaris, 1954
Guió: Agnès Varda
Fotografia: Paul Soulignac, Louis Stein
So: Georges Mardiguian
Muntatge: Alain Resnais
Interpretació: Silvia Montfort, Philippe Noiret
Durada: 90 minuts
Versió: original francesa
Format: 35 mm
Distribució: Cine Tamaris cine-tamaris@wanadoo.fr
Edició de la Mostra: 17ª Edició – 2009
Secció: Homenatge a Angès Varda
Sinopsi: Primera pel·lícula realitzada per Varda, que indaga sobre la diferència entre documental i ficció. Aquests dos estils o maneres de filmar no es combinen en el conjunt de la pel·lícula, sinó que es distribueixen entre els dos relats paral·lels que conformen la seva història.
Un dels relats té com a protagonistes els pescadors del barri de Sete, La Pointe Courte, i està presidit per una mirada atenta que observa les rutines diàries i els problemes dels seus habitants. L’altre relat gira al voltant d’un home que tracta de recuperar el seu amor pels paisatges de la seva infància acompanyat de la seva parella. Aquesta experiència sentimental rep un tractament més artificiós pel tractament formal de les imatges i pel caràcter impostat dels diàlegs i els gestos dels personatges.
Naturalitat i artifici conjuguen la distància entre els dos mons contrastats, que, malgrat coincidir en l’espai i el temps, mai no arribaran a trobar-se. Un estricte muntatge paral·lel mesura el ritme dels esdeveniments i modula les diverses experiències que genera l’inexorable pas del temps en cadascun dels personatges.