La vie sombre trois fois, se relève sept, et neuf fois flotte à la dérive…


Xuân-Lan Guyot La vida s’esfondra tres vegades, se n’aixeca cinc, i nou vegades sura a la deriva...

Títol original: La vie sombre trois fois, se relève sept, et neuf fois flotte à la dérive…
Títol en castellà/català: La vida s’esfondra tres vegades, se n’aixeca cinc, i nou vegades
Directora: Xuân-Lan Guyot
País: França
Producció: Xuân-Lan Guyot, Sapotilles, 2009
Guió: Xuân-Lan Guyot
Fotografia: Xuân-Lan Guyot
So: Xuân-Lan Guyot
Muntatge: Xuân-Lan Guyot
Música: Xuân-Lan Guyot
Durada: 48 minuts
Versió: original vietnamita i francesa subtitulada en anglès i català
Format de projecció: HDcam
Distribució: Sapotilles tgv834-sapotilles@yahoo.fr
Edició de la Mostra: 19ª Edició – 2011
Secció: Militàncies de la memoria
Sinopsi: Tres anys després de la mort de la seva àvia materna, la directora retorna al seu país natal, el Vietnam, per recuperar els seus orígens familiars i socials.
La figura de l’àvia és l’element central del film. Ens hi apropa a partir de la combinació de videogravacions que va fer la mateixa directora en un viatge al Vietnam quan tenia 28 anys, i les imatges que enregistra després de la mort de l’àvia, gairebé deu anys més tard. Segons la tradició, les despulles de les dones que van marxar del seu lloc d’origen en casar-se són traslladades de nou al seu poble natal perquè hi siguin enterrades un cop netes i degudament ornamentades. Xuân-Lan Guyot és l’encarregada de dur a terme aquesta missió i enregistra amb la seva càmera tot el procés que porta a terme.
Guyot recupera la història de la seva àvia, repudiada pel seu marit i que es va quedar sola amb la seva filla, de manera que es va veure obligada a immigrar a França. A través del relat d’aquesta història, la realitzadora s’apropa a la figura de l’àvia i a una part de la història del seu país, com la guerra contra França, els bombardejos del Japó i l’evacuació. I és que, parafrasejant les paraules que va dir el seu avi i que la seva àvia li va relatar en un dels records enregistrats: “La vida s’esfondra tres vegades, se n’aixeca cinc, i nou vegades sura a la deriva… És com un riu, que a vegades és ple, d’altres és sec. I el mateix passa amb els humans, a vegades un és ric, a vegades pobre, la vida canvia”. I sembla que alguna cosa en la vida de Xuân-Lan Guyot va canviar quan tenia set anys i va conèixer la seva àvia per primera vegada.