L’esma del temps


lesma-del-temps

Títol original: L’esma del temps
Directora: Marta Saleta, Marta González, Alexandra Garcia-Vilà
País: Espanya, 54′
Producció: 2015
Edició de la Mostra: 23ª Edició – 2015
Secció: Conegudes (també) a casa 2015
Sinopsi: A L’esma del temps assistim al fenomen singular de la CAF (Candidatura Activa del Figaró), l’assemblea municipal que governa des de l’any 2003 el poble de Figaró- Montmany, a la comarca del Vallès Oriental, en prou feines a quaranta quilòmetres de Barcelona. El documental mostra les dificultats pressupostàries a què s’enfronta aquesta formació, allunyada de les fórmules i objectius de la política convencional. I a les adhesions i reticències que desperta en la resta de la població, poc acostumada al funcionament d’una democràcia directa que implica la participació activa dels seus propis governats.

El Figaró-Montmany és una localitat d’un miler d’habitants, on cada any el seu Ajuntament convoca un procés participatiu que interroga i cerca la complicitat dels seus veïns. Entre tots aquells que acudeixen a l’assemblea, es vota el pressupost i es decideixen els eixos principals que marcaran la tasca de govern en els següents mesos.
Aquest procés té una conseqüència directa en la vida quotidiana, ja que les discussions i el debat de cada proposta es trasllada a les llars, a les places i als establiments públics, fins i tot a l’escola on els infants aprenen el veritable sentit de les institucions democràtiques. Finalment, cada assumpte és votat a les urnes; un moment que ha esdevingut tradicional en la tranquil·la vida del poble. L’esma del Temps és la història d’aquesta assemblea de veïns reconvertida en poder municipal que planteja un nou model de gestió i una manera atípica de relació entre els gestors polítics i aquells que els han escollit.