Marat Sade en el Vilardebó


Gabriela Guillermo - Marat Sade en el Vilardebó

Títol original: Marat Sade en el Vilardebó
Títol en castellà/català: Marat Sade en el Vilardebó
Directora: Gabriela Guillermo
País: Uruguai
Producció: L’avventura films, Cátedra Libre de Arte y Psicología, UdelaR, 2007
Guió: Peter Weiss, Raquel Lubartowski
Fotografia: Gabriela Guillermo
So: Gabriela Guillermo
Muntatge: Javier Di Lavello
Música: Renée Pietrafesa
Durada: 60 minuts
Versió: original espanyola
Format de projecció: DVD
Distribució: Gabriela Guillermo gabrielaguillermo@gmail.com
Edició de la Mostra: 19ª Edició – 2011
Secció: Anomia. Elogi i refutació de la memòria
Sinopsi: Vídeo d’investigació sobre les comunitats desplaçades i els camps de refugiats i refugiades palestins, amb especial esment al camp de Nahr el Bared, al Líban. Ursula Biemann proposa una cartografia de les migracions i maneja múltiples capes d’articulació política, jurídica, social i urbana en un assaig visual de set capítols: pròleg, espai jurídic, espai simbòlic, zona d’excepció, temps mitològic, complex industrial i de persones refugiades i espai postnacional.
L’any 2007, la Cátedra Libre de Arte y Psicología va adaptar l’obra teatral Marat-Sade de Peter Weiss a l’hospital psiquiàtric de Montevideo, l’Hospital Vilardebó, amb l’equip format per l’escriptora i psicoanalista Raquel Lubartowski, directora de la càtedra, el psicòleg i dramaturg Andrés Caro Berta, que assumeix la direcció de l’obra, i artistes destacats.
Gabriela Guillermo va participar en aquest experiment teatral enregistrant les etapes inicials del projecte de treball fins a la realització del primer assaig a l’hospital. El resultat documental posa de manifest la metodologia de recerca interdisciplinària que van desenvolupar per adaptar la reflexió crítica de Weiss al voltant de les estructures del poder al context de l’Hospital Vilardebó, sota les condicions polítiques de l’Uruguay contemporani.