Maya Deren’s sink


Barbara Hammer - Maya Deren’s sink

Títol original: Maya Deren’s sink
Títol en castellà/català: El rentamans de Maya Deren
Directora: Barbara Hammer
País: EUA
Producció: Barbara Hammer, 2011
Guió: Barbara Hammer
Fotografia: Erin Harper, Barbara Hammer
So: Stephanie Testa
Muntatge: Barbara Hammer, Stephanie Testa
Música: Tavia Ito, Teiji Ito
Durada: 29 minuts
Versió: original anglesa subtitulada en català
Format de projecció: HDcam
Distribució: Barbara Hammer barbarahammer@gmail.com
Edició de la Mostra: 19ª Edició – 2011
Secció: Panorama
Sinopsi: Maya Deren era una ballarina i realitzadora que va destacar per transgredir les normes de la institució del cinema americà. Nascuda a Kíev l’any 1917, la seva família ben aviat es va mudar als Estats Units. Va estudiar ciències polítiques, periodisme, literatura anglesa i poesia simbòlica. Va treballar com a coreògrafa i es va iniciar en el món del cinema quan es va casar amb el director txecoslovac Alexander Hammid. Va morir l’any 1961 a l’edat de 44 anys.
Maya Deren va ser una figura important en el desenvolupament del cinema experimental americà, un tipus de cinema que hereta Barbara Hammer. En aquest film ret homenatge a la figura de Maya Deren i molt especialment a la seva manera d’entendre el cinema.
Utilitzant el rentamans del bany de la casa on vivia Deren, Hammer recupera els espais on la jove artista va escriure, enregistrar, editar i projectar bona part dels seus films. Hammer destaca la importància de la localització a l’hora de crear qualsevol obra, per això a Maya Deren’s Sink ens ofereix l’espai privat d’aquesta artista. Un cop allà, Hammer conjuga l’espai i el temps projectant imatges dels films de Deren a les parets i el mobiliari, tal com ella mateixa acostumava a fer en els seus films. La mirada de Barbara Hammer construeix l’univers personal de Maya Deren com un collage d’imatges visuals i sonores de diversa naturalesa i procedència.