Memorias, norias y fábricas de lejía


maria zafra - memorias, norias y fábricas de lejía

 

Títol original: Memorias, norias y fábricas de lejía
Títol en castellà/català: Memòries, nòries i fàbriques de lleixiu
Directora: María Zafra
País: Espanya
Producció: María Zafra, 2011
Contacte: www.mariazafra.net 
Muntatge: María Zafra
Durada: 17 minuts
Versió: VO. 
Format de projecció: DVCAM-Pal
Distribució: María Zafra enjaretando@gmail.com
Edició de la Mostra: 19ª Edició – 2011 / 22ª Edició – 2014 / 29ª Edició – 2021
Secció: Panorama / Itineràncies / Cinema fora de lloc
Sinopsi: Reflexió sobre el valor testimonial de les imatges a través de les filmacions domèstiques. Una vida relatada amb paraules per part de la dona entrevistada és il·lustrada amb les imatges d’una vida enregistrada amb una càmera familiar. La distància entre les dues vides exemplifica la distància que hi ha entre la realitat i la seva representació, entre les vides dignes de ser representades i aquelles que no tenen cap imatge que les representi.

La memòria que recullen les imatges es construeix a través de l’absència de totes aquelles realitats que no han estat mai representades. No es pot oblidar el que no ha estat, sinó el que no ha estat visibilitzat. María Zafra ens mostra els mecanismes ideològics de la memòria familiar enregistrada a través de les imatges. Els records s’elaboren des de criteris similars als que regulen les nostres conductes i sentiments.
El documental ens interroga sobre la memòria familiar com una forma de representació social: quin tipus de família pot ser representada en la nostra societat? O el que és si fa o no fa el mateix: quins records podem tenir de la nostra vida familiar?