Nedar


carla subirana - nedar

Títol original: Nedar
Títol en castellà/català: Nedar
Directora: Carla Subirana
País: Espanya
Producció: Rosa Bosch, David Matamoros, 2008
Guió: Carla Subirana
Fotografia: Carles Gusi
So: Ricard Casals, Ferran Costa
Muntatge: Manel Barriere
Música: Ricardo Santander
Durada: 90 minuts
Versió: original catalana
Format: Betacam digital
Distribució: Benecé Produccions david@benece.es
Edició de la Mostra: 17ª Edició – 2009 / 22ª Edició – 2014
Secció: Panorama / Itineràncies
Sinopsi: Construcció de la memòria familiar i col·lectiva a través de la investigació de la realitzadora sobre la identitat del seu avi, un anarquista de la FAI afusellat al Camp de la Bota el 1940. Sobre la base d’aquesta indagació, narrada en clau de cinema negre, es va edificant el món dels records i dels afectes de les dones de tres generacions, Carla Subirana, la seva mare i la seva àvia, en què els homes hi són presents solament com a records.
El resultat és un relat que és presenta mostrant els seus propis mecanismes de producció i en el qual s’exposa la pròpia identitat de la narradora en organitzar les dades disperses recollides en les llargues converses familiars o en la informació sobre la Guerra Civil i la postguerra que troba en altres fonts, entre les quals destaca la presència de Joaquim Jordà, autèntic guia espiritual del seu treball com a realitzadora.
La memòria i l’oblit es combinen al llarg del relat com a elements conformadors dels records i principis dinàmics de la seva narració.