Plan Rosebud 1


María Ruido - Plan Rosebud 1

Títol original: Plan Rosebud 1
Títol en castellà/català: Plan Rosebud 1
Directora: María Ruido
País: Espanya
Producció: 2008
Guió: María Ruido
Durada: 114 minuts
Versió: original espanyola
Format: Betacam digital
Edició de la Mostra: 17ª Edició – 2009
Secció: Panorama
Sinopsi: Iniciat el 2006, el Plan Rosebud va començar com a projecte de treball sobre la memòria històrica a partir de les “imatges, dels llocs i de les polítiques de memòria”.
Proposat com a assaig visual, aquest estudi interroga les diverses estratègies i mediacions amb què s’elabora el discurs hegemònic de la història, i apunta la possibilitat d’una memòria comuna més enllà de la que hem après i de la que ens han imposat.
Invocar “Rosebud”, l’objecte perdut de Citizen Kane, és fer una crida al ?dissentiment i a la memòria com a contradicció per contrarestar la uniformitat del discurs consensuat hegemònic. Aquest primer capítol, centrat en el debat social generat al voltant de la Llei de memòria històrica al nostre país, analitza les relacions entre els llocs, les polítiques de memòria i les indústries culturals, especialment estudiades a través del turisme de guerra i el commemoratiu. Aquesta anàlisi no es limita al cas espanyol, i en especial Galícia, sinó que presenta també la situació del Regne Unit i, en general, es relaciona amb les polítiques de memòria europees desprès de la II Guerra Mundial.