Plan Rosebud 2


María Ruido - Plan Rosebud 2

Títol original: Plan Rosebud 2
Títol en castellà/català: Plan Rosebud 2
Directora: María Ruido
País: Espanya
Producció: 2008
Guió: María Ruido
Durada: 120 minuts
Versió: original espanyola
Format: Betacam digital
Edició de la Mostra: 17ª Edició – 2009
Secció: Panorama
Sinopsi: Iniciat el 2006, el Plan Rosebud va començar com a projecte de treball sobre la memòria històrica a partir de les “imatges, dels llocs i de les polítiques de memòria”.
Proposat com a assaig visual, aquest estudi interroga les diverses estratègies i mediacions amb què s’elabora el discurs hegemònic de la història, i apunta la possibilitat d’una memòria comuna més enllà de la que hem après i de la que ens han imposat.
Invocar “Rosebud”, l’objecte perdut de Citizen Kane, és fer una crida al ?dissentiment i a la memòria com a contradicció per contrarestar la uniformitat del discurs consensuat hegemònic.
En aquest segon capítol s’analitza la Transició espanyola i el seu context cultural, i la compara als darrers anys del laborisme britànic de la dècada de 1970 i l’arribada al poder de la líder conservadora Margareth Tatcher. L’objectiu és estudiar la cultura popular en relació a les diferents forces socials protagonistes del canvi polític i valorar els mecanismes de significació i legitimació del discurs hegemònic sobre la transició, un discurs que tots hem aprés a través de la televisió i la premsa de gran difusió.