The Marina experiment


Marina Lutz - the marina experiment

Títol original: The Marina experiment
Títol en castellà/català: L’experiment Marina
Directora: Marina Lutz
País: EUA
Producció: Christophe Arnaud, 2009
Guió: Marina Lutz
Muntatge: Marina Lutz
Música: Mick Harvey
Durada: 18 minuts
Versió: original anglesa i italiana subtitulada en anglès i català
Format: Betacam SP
Distribució: Marina Lutz marinalutz@gmail.com
Edició de la Mostra: 18ª Edició – 2010
Secció: El sexe dels àngels
Sinopsi: Dotze anys després de la mort del seu pare, Marina Lutz va descobrir una inquietant i alhora fascinant col·lecció de més de 10.000 fotografies, pel·lícules súper-8 i gravacions d’àudio d’ella mateixa. El seu pare l’havia observada de forma meticulosa des de la seva infantesa fins a l’adolescència. La seva comunicació pràcticament havia estat mediatitzada per la càmera i el magnetòfon. El resultat, una acumulació d’imatges i sons que han provat l’obsessió voyeurística i pedòfila del seu pare, de professió fotògraf.
Utilitzant les imatges que aleshores van servir per humiliar-la, la directora capgira el seu poder per expressar la seva creativitat i retratar el seu pare i la seva malaltissa obsessió en el que és el seu primer film. Tal i com afirma ella mateixa: «El meu pare va passar-se setze anys mirant-me a través d’un microscopi. Ara, jo estic fent una crònica de la seva mirada sobre mi a través del meu microscopi digital, i vosaltres podeu mirar-me mirant el meu pare mirant-me».
Un excel·lent muntatge de divuit minuts que combina esgarrifoses imatges i àudios de Marina i del seu pare fent-nos viatjar en la intimitat del passat per acabar retratant la família i exposant un abús que fins avui havia restat paradoxalment invisibilitzat. Un recorregut audiovisual que redefineix la noció que habitualment tenim de les filmacions domèstiques i que ens parla del dret a no ser observada.