Valkoinen Tavas


Susanna Helke, Virpi Suutari - cel blanc

Títol original: Valkoinen Tavas
Títol en castellà/català: Cel blanc
Directora: Susana Helke, Virpi Suutari
País: Finlàndia
Producció: Kinotar Oy, 1998
Guió: Susanna Helke i Virpi Suutari
Fotografia: Tuomo Virtanen
So: Oli Huhtanen
Música: Susanna Salmenkallio
Muntatge: Susanna Helke i Virpi Suutari
Durada: 54 minuts
Versió: original russa amb subtítols en finès
Format: 35 mm
Distribució: Kinotar Oy. Helsinki
Edició de la Mostra: 7ª Edició – 1999
Secció: Panorama
Sinopsi: Valkoinen Taivas mostra com l’ésser humà, gràcies a la seva facultat d’adaptació i per reaons econòmiques, pot i ha de continuar vivint en un entorn ecològicament molt degradat.
Comentari: “Quan era una nena, vivíem en un lloc magnífic: el poble de Rushes. El poble era a la riba d’un llac. Anàvem a pescar i a remar. Prop del llac hi havia un bosc frondós on t’hi podíes perdre. Prop del poble hi havia una fàbrica de níkel. El meu pare hi treballava. Estava orgullosa que el meu pare produís alguna cosa molt important per al nostre país. Els dies, els mesos i els anys han passat. El poble ha anat emblanquint-se. Els peixos han desaparegut, el llac s’ha transformat en pantà, les branques dels arbres s’han convertit en munyons negres. La terra… Els habitants s’han desplaçat a la ciutat. D’això fa molt temps, i jo somio sempre amb el meu poble d’infància.” Natalia Malykova.
Valkoinen Taivas mostra com l’esser humà, gràcies a la seva facultat d’adaptació i per raons econòmiques, pot i ha de continuar vivint en un entorn ecològicament molt degradat.