Vision


Barbara Sukowa as Hildegard von Bingen in VISION. A film by Margarethe von Trotta. A Zeitgeist Films release.

Títol original: Vision
Títol en castellà/català: Visió
Directora: Margarethe von Trotta
País: Alemanya
Producció: Markus Zimmer, Christian Baute, 2009
Guió: Margarethe von Trotta
Fotografia: Axel Block
So: Michael Busch, Jochen Fenzl, Michael Gerlach
Muntatge: Corina Dietz
Música: Chris Heyne, Hildegard von Bingen
Interpretació: Barbara Sukowa, Heino Ferch, Hannah Herzsprung, Alexander Held, Lena Stolze, Sunnyi Melles, Paula Kalemberg, Mareile Blendl, Stella Holzapfel
Durada: 110 minuts
Versió: original alemanya subtitulada en anglès i català
Format: 35 mm
Distribució: Celluloid Films johan@celluloid-dreams.com
Edició de la Mostra: 18ª Edició – 2010
Secció: Panorama
Sinopsi: Retrat de Hildegarda von Bingen (1098–1179), abadessa benedictina, escriptora, mística, poeta, teòloga, científica i compositora, que va tenir un paper destacat en els conflictes religiosos i polítics del seu temps. El títol al·ludeix a les visions místiques que Hildegarda va tenir des de jove i de les quals afirmava haver obtingut el coneixement de les Sagrades Escriptures. D’aquestes visions, reconegudes com a profètiques pel papa Eugeni III, Von Trotta en destaca la seva concepció de la naturalesa humana, que trenca amb la dicotomia tradicional entre el cos i l’ànima, i ofereix noves perspectives als estudis religiosos i mèdics. La seva visió de l’univers i del parentiu de tots els éssers de la creació va renovar també els estudis de l’astronomia i de la física, incidint críticament en la necessitat d’harmonitzar la vida humana amb les lleis de la natura.
La figura de Hildegarda, interpretada per Barbara Sukowa, una de les actrius més emblemàtiques en la filmografia de la directora, forma part d’aquesta galeria de personatges femenins que protagonitzen els films de Von Trotta. En la vida de Hildegarda es destaca la força del seu pensament i del seu caràcter a l’hora d’exigir el dret a parlar i actuar en nom propi. Com moltes altres dones al llarg de la història va lluitar contra els prejudicis i els dogmes, reclamant els seus drets i la seva llibertat, però el grau de reconeixement i d’autonomia que va aconseguir va ser realment extraordinari tenint en compte la situació de les dones en aquell temps i, particularment, la seva condició com a religiosa.