Who took the bomp? Le Tigre: on tour


Kerthy Fix - Who took the bomp Le Tigre de gira

Títol original: Who took the bomp? Le Tigre: on tour
Títol en castellà/català: Who took the bomp? Le Tigre: on tour
Directora: Kerthy Fix
País: EUA
Producció: Johanna Fateman, Kathleen Hanna, Jocelyn Samson, 2010
Fotografia: Carmine Covelli, Paul Kloss
Muntatge: Sarah Devorkin, Paul Kloss
Música: Le Tigre
Durada: 74 minuts
Versió: original anglesa subtitulada en català
Format de projecció: Digibeta NTSC
Distribució: Oscilloscope Laboratoires jacob@oscilloscope.net
Edició de la Mostra: 19ª Edició – 2011
Secció: Panorama
Sinopsi: Le Tigre: on Tour és un documental que segueix el grup de música electropunk Le Tigre en la seva darrera gira “This Island”, l’any 2004. El film ofereix una mirada plena d’humor sobre el que significa ser feminista, artista i queer, i estar subjecte a uns mitjans de comunicació que s’esforcen a construir una imatge estereotipada de les dones en el món de la música.
Le Tigre és una banda americana formada per JD Samson, Johanna Fateman i Kathleen Hanna. Aquesta última va ser la líder de la mítica banda punk Bikini Kill, grup insigne del moviment Riot Grrrl, un moviment cultural i polític, que als anys noranta qüestionava l’escena musical punk/hardcore dominada per patrons masculinitzats.
Riot Grrrl va ser un fenomen cultural que va canviar el discurs popular sobre les dones en la música, i va crear una xarxa internacional de feministes promotores de concerts, segells discogràfics, periodistes, artistes i fans que encara ara perdura. Riot Grrrl proposava també un activisme feminista diferent, i transformava les tradicionals activitats de protesta com les manifestacions o els mítings en un activisme cultural que incorporava la creació d’art, pel·lícules, zines i música com a part de l’activisme feminista.
Le Tigre ha mantingut els ideals de les Riot Grrrl a través de les seves lletres marcadament feministes, que inclouen temes com la pressió sobre el cos, els abusos sexuals o la masculinitat femenina, així com a través de la seva posada en escena, que combina videoprojeccions, coreografies i vestuaris peculiars com a forma de transgressió.
El documental es construeix a partir de les imatges enregistrades en els concerts, però també a partir de tot allò que succeeix darrere de l’escenari, i de les entrevistes a les tres membres del grup, en què cadascuna explica com entén el feminisme i com es confronta amb el sexisme i l’homofòbia inherents al món del punk rock.
A través de les seves vitals performances a l’escenari, aquest captivador documental mostra com Le Tigre és capaç de transformar els hits musicals més ballables en descarats arguments polítics.